"נפש בריאה בגוף בריא"- הינו משפט המשקף את הקשר ההדוק בין הגוף הפיזי להרגשה הנפשית. דיכאון וחרדה הינם תסמינים של הנפש המשפיעים על הגוף ומעידים על בעייתיות בהפרשה/ספיגה של מוליכים עצביים במח-בעיקר מדובר על סרוטונין ונוראדרנלין. כל מי שחווה דיכאון או חרדה מכיר את ההרגשה המתסכלת ויודע שחוץ ממנו, נפגעת גם סביבתו ולא אחת זה כרוך בפגיעה בזוגיות, במשפחה ובפרנסה.
ברפואה הקונבנציונלית מטפלים בדיכאון וחרדה על ידי מתן תרופות שגורמות לתופעות לוואי רבות. לשמחתי, רוב הסובלים מתופעות אלה יכולים להימנע מהתרופות הללו אם יטפלו בעצמם בצורה טבעית.
מסתבר שיש מזונות המסייעים באיזון המח ובהפרשה תקינה של המוליכים העצביים. מנגד, יש מזונות שמשבשים את פעילות המח ויכולים לגרום ואף להחמיר דיכאון וחרדה. ישנם תוספים הכרחיים כגון אומגה 3, GABA, היפריקום, רודיולה, ולריאן, מגנזיום, ויטמיניB ועוד- שהם חלק מהטיפול הטבעי לאיזון המח. כמובן- שיש ליטול תוספים אלו רק לאחר התייעצות עם נטורופת אחרת יכול להיווצר נזק!!
מבין המזונות שמשפיעים לרעה על המח ניתן למנות את הסוכר, דגנים מעובדים, קפאין, אלכוהול, בשר, עוף, שמנים מזוככים ואוכל תעשייתי. הסוכר לדוגמה גורם לתנודות קיצוניות של רמת הסוכר בדם שמגיע למח ומשבש את פעילותו. בבשר, בעוף ובשמנים צמחיים יש אומגה 6 שהיא חומצת שומן המשפיעה לרעה על בריאות המח.
לעיתים, רגישות למאכל מסוים גם יכולה לשבש את פעילות המח וחשוב לבדוק אלרגיה במצב כזה. בעיקר ידוע על החיטה (גם חיטה מלאה) כגורם אלרגני המשפיע על שיבוש הפעילות המוחית. רגישות למזון מסוים יכולה להתגלות על ידי נטורופת באמצעות איבחון בגלגל העין או בשיטת האלימינציה- הדרכה תזונתית לאבחון אלרגיות.
מומלץ להעשיר את התזונה במזונות הבאים שהמח אוהב במיוחד:
1. ירקות: יש לצרוך 8-12 מנות ירק ביום בצבעים שונים. מחקר גדול שנערך בפינלנד הראה שככל שצריכת הירקות והפירות עולה, הסיכון ללקות בדיכאון יורד.
2. פירות ובמיוחד פירות יער, בננות ותמרים: 2-3 מנות פרי ביום בין הארוחות
3. אגוזים ושקדים המכילים חומצות שומן חיוניות הבונות את מעטפת תאי המח
4. שמן קוקוס נמצא כמועיל במיוחד לכל הקשור בחוסר איזון מוחי
5. קטניות כגון עדשים, שעועית, גרגרי חומוס: מכילות חומצות אמינו ומסייעות בהפרשת סרוטונין במח
6. מזונות המכילים סידן ומגנזיום שהם מינרלים המרגיעים את המח: ירקות עליים, פולי סויה, מולסה, סרדינים, ברוקולי, אגוזים שונים ועוד
7. דגנים מלאים כגון קינואה, אורז מלא ושיבולת שועל- אלה מכילים רכיבים חיוניים לבריאות המח
8. דגי מים קרים, זרעי פשתן טחונים טרי וזרעי צ'יה מושרים במים או טחונים טרי מכילים אומגה 3- חומצת השומן הכי חשובה לפעילות תקינה של המח. המח שלנו בנוי מ 60% שומן ועליו להיות ממקור של אומגה 3 ולא אומגה 6 על מנת לתפקד כראוי.
בנוסף, מחקרים מראים שפעילות גופנית של יותר מ 21 דקות משפיעה פלאים על התסמינים: בצעו הליכה, ריצה, ריקוד או כל פעילות אירובית שמגבירה את קצב הלב.
אם אתם סובלים מדיכאון או חרדה- הבינו שאין זו גזירת גורל ולפני שאתם פונים לפיתרון התרופתי נסו את הפתרון הטבעי שהוא נטול תופעות לוואי ולא ממכר כמו התרופות.
תוספי תזונה מומלצים:
מגנזיום
קומפלקס B איכותי
ויטמין D
ברזל
אבץ
B12
GABA
אומגה 3 שנשמר בקרור מרגע הייצור!
צמחי מרפא מומלצים:
ולריאן
היפריקום
שיבולת שועל
קמומיל
רודיולה
וויטניה
וורבנה
מליסה
לבנדר
בקופה
פסיפלורה
קערורית
טיליה
בטוניקה