המתכון שלפניכם הוא בעצם של אמא שלי שמזה 40 שנה לפחות אופה מדי שישי לחם לסעודות השבת. גם אוהבי החלה הלבנה התמכרו אצלנו ללחם הכוסמין הנהדר הזה שמזכיר לחלקנו קובנה ולחלקנו עוגה. הסוד הוא בלישה מושקעת והתפחה ארוכה, אז תכינו את שרירי הידיים שלכם. ובהזדמנות זו: תודה לך אמא!
רכיבים לתבנית זכוכית מאורכת:
חצי ק"ג קמח כוסמין 100% איכותי (אני אוהבת את של גבעות עולם או מנחת הארץ)
חצי קוביית שמרים טריים (25 גרם)
כף סילאן טבעי (ממליצה על של נאות סמדר או ניצת הדובדבן)- ואפשר יותר אם בא לכם על מתוק יותר
רבע כוס שמן קוקוס מכבישה קרה/שמן זית
כפית שטוחה מלח הימלאיה דק ורוד
2-3 כוסות מים לפי הצורך
שומשום מלא לפיזור
אופן ההכנה:
1. שמים שמרים וסילאן בכוס עם מים פושרים כחמש דקות עד שהשמרים מתחילים לצוף
2. מערבבים את כל הרכיבים יחד חוץ מהמלח בקערה גדולה מאד ולשים (מלשון לישה...) היטב כחמש דקות - מוסיפים מלח ולשים עוד כ 2 דקות: מתחילים עם 2 כוסות מים ומוסיפים לפי הצורך עד להגעה של מרקם מעט דביק.
3. מניחים בצד לחמש דקות ולשים שנית כחמש דקות.
4. מניחים לחצי שעה מכוסה במגבת ולשים בפעם השלישית.
5. מניחים שוב מכוסה לחצי שעה ולשים בפעם הרביעית.
6. קולעים לצורת חלה או שמניחים כגוש מלבני בתבנית מאורכת על נייר אפיה אקולוגי, מברישים בשמן או במים ומפזרים שומשום בנדיבות.
7. מניחים לתפיחה בתבנית כשעה עד שהבצק כמעט עולה על גדותיו.
8. אופים בחום של 180 מעלות בטורבו כ 20-30 דקות עד להשחמה.
9. מוציאים מהתנור ומכסים במגבת עד להצטננות החלה- מה שמבטיח שהיא תצא רכה.
אפשר להכין כמות כפולה, לפרוס ולהקפיא למשך כחודש.