פיברומיאלגיה היא מחלה המתבטאת בכאבי שרירים כרוניים המופיעים ללא סיבה נראית לעין. אבחנה של פיברומיאלגיה נעשית כאשר קיים כאב בלפחות 11 מתוך 18 "נקודות רגישות" מסוימות כאשר, בדרך כלל, הכאב חמור יותר בבוקר עם הקימה ופוחת בהדרגה במהלך היום. בנוסף, לכאבים יכולים להיות תסמינים כמו תשישות, הפסקות בשינה, תסמונת המעי הרגיש, חרדה, דיכאון, קשיי ריכוז, בעיות בזיכרון, סחרחורות, תחושות נימול בעור, תסמונת קדם וסתית, תסמונת מפרק הלסת, פעימות לב חזקות, רגישות מוגברת לרעשים חזקים, לאורות בוהקים או לשינויים במזג האוויר וכאבי ראש. הגורמים העיקריים לפיברומיאלגיה הם הפרעות שינה, אלרגיות למזון או לחומרים שונים בסביבה, חוסר איזון כימי במח, בעיקר של סרוטונין, זיהום נגיפי, חוסר איזון הורמונאלי, נזק תאי הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים, תהליך עיכול לקוי והצטברות של רעלים בגוף, הרעלת מתכות, חוסר איזון ברמת הסוכר בדם, קנדידה וזיהום טפילי, חסרים תזונתיים בעיקר של מינרלים, הצטברות של זרחן או של חומצת שתן במפרקים ובדם, ליקויים מבניים בעמוד השדרה וברקמות רכות, מתח נפשי והתשה של הגוף.
המלצות תזונתיות:
- אמצו הרגלי תזונה נבונים המבוססים על מזון מלא ולא על מזון מעובד או משומר.
- הגדילו את חלקם של הירקות הטריים או המבושלים קלות בארוחותיכם. יש להרבות במיוחד באכילת ירקות עליים וירקות כתומים.
- הרבו באכילת חלבון נטול שומן המצוי בקטניות(כולל מוצרי סויה),באגוזים(לא קלויים),בדגים,בעוף ובהודוכדי לשמור על אספקה שוטפת של אנרגיה לשרירים.
- איכלו מספר ארוחות במהלך היום,במקומות 3 ארוחות גדולות.
- דאגו לכלול בתפריטכם חומצות שומן חיוניות מקבוצת אומגה 3 המסייעות לגוף להילחם בדלקות. זרעי פשתן ושמן פשתן,כמו גם שמן דגים ודגים כמקרל,סלמון(אלתית), טונה, הליבוט וסול, הם מקורות מצוינים לחומצות שומניות מקבוצה אומגה 3.
- הקפידו לאכול מזונות העשירים במינרל מגנזיום כגון ירקות עליים,אצת קלפ,פולי סויה ומוצרי סויה אחרים,אגוזי קשיו ושקדים. זאת כיוון שנמצא קשר בין פיברומיאלגיה לבין חסר במגנזיום.
- הוויטמינים A, C ו- E הם נוגדי חמצון הלוחמים ברדיקלים החופשיים, שנוכחותם עלולה להגביל את יכולתו של התא לייצר אנרגיה. וויטמין A מצוי במיוחד בירקות ובפירות כתומים ויטמין E נמצא בפולי סויה,ברוקולי,כרוב ניצנים,דגנים מלאים וגם ירקות עליים, שמן זית, חמאה, אגוזים וזרעים שונים ואבוקדו.
- שתו כוס אחת של מים כל שעה. שתיית מים מועילה בשטיפת הרעלים מהגוף וכך עוצמת הכאבים פוחתת.
מזונות שיש להימנע מהם:
- מזונות אלרגניים – בררו למה גופכם מגיב לא טוב והימנעו ממזון זה.
- יש להימנע מצריכת קפאין,המפריע לספיגה תקינה של מינרלים. הקפאין אף תורם לערנות יתר ובכך עלול לגרום להפרעות שינה.
- להפחית או להימנע לחלוטין מצריכת בשר שמן,מזונות מטוגנים,חלב ומוצרי חלב עתירי שומן ומזונות אחרים העשירים בשומנים רווים. מזונות אלה מגבירים את הדלקות,מעצימים את הכאבים ואף מחריפים את נדודי השינה. בנוסף,מזונות אלה מאטים את זרימת הדם בגוף ומדלדלים את מאגרי האנרגיה בגוף.
- להימנע מצריכת סוכר על צורותיו השונות (דבש, מיצי פירות וכו') מוצר זה גורם להעצמת הכאב,להחלשת המערכת החיסונית,להפרעות שינה,לדלדול האנרגיה בגוף ומעודד התרבות יתר של פטריית הקנדידה,יש הסבורים שהיא הגורם לפיברומיאלגיה.
- להפחית במידה משמעותית את צריכת המזון המעובד והמשקאות המוגזים והממותקים. אלה עשירים בתוספים מזיקים שעלולים רק להחריף את מצבם הבריאותי של חולי פיברומיאלגיה.
תוספי תזונה מומלצים:
מגנזיום.
חומצה מאלית.
HTP 5.
אדנוזילמתיונין (SAMe).
מולטי ויטמינים.
קואנזים Q10.
אצטיל L-קרניטין.
וויטמיןE .
וויטמין C.
פרוביוטיקה.
שמן דגים.
שמן נר הלילה.
שעורה.
מיצים ירוקים שמכילים מזון-על ירוק כמו אצות כלורלה וספירולינה.
ויטמין B-12 למציצה המומלץ הוא עד 1000 מק"ג ביום.
צמחי מרפא: צמחי המרפא נרקחים במעמד הטיפול בהתאם לבעיה ולהסטוריה הרפואית של המטופל.
צמחי המרפא היעודיים לטיפול בפיברומיאלגיה:
גדילן מצוי.
שעונית(פסיפלורה).
תמצית עלי זית.
גינקו בילובה.
אסטרגלוס.
הידרסטיס (חותם זהב).
נוני.
קוהוש שחור.
אונה דה גאטו.
מתכונים מומלצים: