בצק בשילוב חמאה יכול להיות גם בריא, תתפלאו! כי הקובנה הזה עשוי מקמח כוסמין עם חמאה מזוככת (שנקראת בפי התימנים סמנה ובפי ההודים גהי), שהיא בעלת סגולות בריאותיות רבות. עם מעט סילאן טבעי מתקבל מעדן שישמח כל לבב לא רק בארוחת השבת- אני מכינה אותו גם בימי חול ומתענגת.
רכיבים לסיר קובנה
לבצק:
חצי ק"ג קמח כוסמין
20 גרם שמרים טריים
כפית סילאן
כוס מים חמימים
עוד 2-4 כוסות מים חמימים לפי הצורך
2 כפות חמאה מזוככת (להשיג בחנויות טבע)
כפית שטוחה מלח הימלאיה דק
למילוי ומריחה:
1/3 כוס חמאה מזוככת מומסת
4 כפות סילאן
אם אין חמאה מזוככת השתמשו בחמאה רגילה- רצוי של תוצרת חוץ, שם הפרות רועות באחו והתוצרת שהן מניבות בהתאם!
אופן ההכנה:
1. שמים את קובית השמרים עם כפית סילאן בכוס מים חמימים וממתינים כ 10 דקות עד לתסיסת השמרים
2. בקערה גדולה מערבבים את הקמח עם השמרים ולשים כ 5 דקות
3. מוסיפים את המלח והחמאה המזוככת וממשיכים ללוש עוד כשלוש דקות.
4. מכסים במגבת ומתפיחים כחצי שעה. לשים שוב 3-6 דקות ומניחים לעוד כחצי שעה. כך במשך פעמיים נוספות - כלומר בסך הכל לשים כ 4 פעמים כל חצי שעה.
5. קורצים 8 עיגולים מהבצק, משמנים משטח שיש ופותחים עליו עם היד כל כדור לעיגול, מורחים כפית חמאה מזוככת מומסת, מקפלים את הצד הימני לאמצע ואז את הצד השמאלי לאמצע ומגלגלים מלמטה למעלה לגליל. מניחים בסיר בצורה מעגלית אחד ליד השני (יש להניח על נייר אפיה ולא ישירות בסיר כיוון שהוא בדרך כלל עשוי מאלומיניום).
6. שופכים את יתרת החמאה המזוככת ומעליה את הסילאן כך שימרחו על חלקי הבצק מלמעלה.
7. מכסים את הסיר עם המכסה שלו ומניחים להתפחה כשעה (עד שהבצק תופח לכ 3/4 גובה סיר הקובנה).
8. מכניסים לתנור שחומם מראש ל 200 מעלות ל 20 דקות.
9. מנמיכים את החום ל 180 מעלות וממשיכים באפיה עוד כ 20 דקות עד שהקובנה מתייצב. כדאי לבדוק עם קיסם שהקובנה מוכן- עליו לצאת יבש.
10. מוציאים מהתנור, מסירים את המכסה ועוטפים את הסיר במגבת נקיה על מנת לרכך את הקובנה למרקם עוגתי.