תסמונת המעי הרגיש מתאפיינת בתפקוד לקוי של דרכי העיכול. במצב רגיל, עוברת הפסולת בדרכי העיכול עד לפי הטבעת באמצעות התכווצויות קצביות של המעי. בתסמונת זו ההתכווצויות הללו אינן סדירות ואינן קצביות. היציאות אינן צפויות ומכאיבות. במחקרים נמצא כי מי שסובל מתסמונת המעי הרגיש הוא גם בעל רגישות מוגברת לכאב במערכת העיכול. התסמינים של התסמונת הינם עצירות או שלשול, הופעת ריר בצואה, כאבים והתכווצויות בבטן כאשר פעולת מעיים מקלה על המצב או יוצרת אותו, גזים, בחילות, כאבי ראש, אי סבילות למזונות מסוימים, תשישות, גיהוקים, צרבות, הקאות, טעם רע בפה, דיכאון או חרדה, ערפול שכלי, הטלות שתן תכופות, כאבים בעת קיום יחסי מין, כאבים הקשורים לווסת, גירוי בפי הטבעת, נדודי שינה והרגשה של מלאות בתחילת הארוחה. הגורמים העיקריים לתסמונת כוללים תזונה עשירה במזונות מעובדים ולא טבעיים ובסוכרים ודלים בסיבים תזונתיים, אלרגיות או רגישויות למזון, קנדידה, זיהום טפילי וחוסר איזון בחיידקי המעיים, מנגנונים דלים להתמודדות עם מתחים נפשיים, טראומות נפשיות לא מטופלות, ליקוי מבני כלשהו כגון עקמת של עמוד השדרה העלול לפגוע בהולכה העצבית בדרכי העיכול.
המלצות תזונתיות:
- איכלו תזונה עתירת סיבים תזונתיים ופחמימות מורכבות.
- אם הנכם סובלים משלשולים ולא מעצירות, הימנעו מירקות ופירות חיים. אכלו אותם מבושלים וטלו תוסף של אנזימי עיכול בכל ארוחה.
- יש להרבות בשתייה (מים בלבד) אך לא לשתות בזמן האוכל.
- יש להימנע ממזונות הגורמים להחרפה של התסמינים כגון: שוקולד, מזון מתובל, מיצי פירות, קטניות, גומי לעיסה, אלכוהול, קפה, ממתיקים מלאכותיים, משקאות קלים ומוגזים וחלב ומוצריו. לעיתים, ריבוי גלוטן (חלבון החיטה) בארוחה אחת מחמיר את התופעות.
- נסה לאכול ארוחות קטנות ובשעות קבועות של היום.
- כדאי להפריד בין פחמימות לחלבונים – התייעץ עם נטורופת כיצד לבצע זאת.
- כדאי לשתות חליטות של קמומיל, מנטה, לואיזה ומליסה, ולהרבות בשימוש בתבלינים: בזיליקום, זנגביל,לואיזה, מליסה ומנטה שמרגיעים את מערכת העיכול.
- כדאי להיות רגועים ושלווים, לנשום עמוק בזמן מתח ולחץ ולא "לקחת לבטן"...
תוספי תזונה מומלצים:
1. אנזימי עיכול- יש להעדיף אנזימי עיכול הכוללים לקטאז לעיכול חלבון החלב, שכן לסובלים מהתסמונת יש לרוב חסר באנזים זה.
2. פרוביוטיקה- מפחיתה את תופעות הכאב והשלשולים, וחיונית לשיקום פלורת המעי המגורה.
3. נוגדי חמצון- משקמים את ריריות מערכת העיכול.
4. חומצה בוטירית- לשיקום הריריות של מערכת העיכול.
צמחי מרפא:
צמחי המרפא נרקחים במעמד הטיפול ומותאמים למטופל בהתאם לבעיה ממנה הוא סובל ולהיסטוריה הרפואית.
צמחי המרפא היעודיים לטיפול בתסמונת המעי הרגיש:
יומולוס.
אנג'ליקה.
נענע חריפה.
קמומיל.
דיוסקוראה (בטטת בר).
אקורוס קלמוס
שומר.
אניס.
קמומיל.
נפית החתולים.
וולריאן.
שיבולת. שועל
כמון.
אניס.
קימל.
שומר.
מתכונים מומלצים:
*במידה ואין רגישות למוצרי חלב.