טבעוני זה בריא?
לא מעט הורים נכנסים אלי לקליניקה מודאגים מהחלטת בנם/ביתם להפוך לטבעוני/צמחוני, ומבקשים לדעת האם זה לא יפגע בגדילה של הילד, בבריאותו ובחוסנו הגופני.
ראשית, אקדים ואומר שבגישתי הטיפולית אני לא נגד בשר, לא נגד צמחונות ולא נגד טבעונות- אני פשוט בעד מה שעושה טוב לאדם היושב מולי ולכל אדם מתאים סגנון אכילה מסוים.
טרנד הטבעונות שכבש את העולם ואת הארץ מעלה תהיות באשר לפן הבריאותי של הטבעונות. האם הימנעות ממוצרים מהחי טובה לגוף? הרי קוקה קולה, ביסלי ומרגרינה הם מוצרים טבעוניים אך מזיקים מאד לגוף! בעקבות זאת, אני חשה שמחובתי כנטורופתית לעשות סדר בכל הקשור לטרנד הטבעונות. יש הרבה מה לכתוב בנושא ובמאמר זה אתמקד בדברים העיקריים.
טבעונות שמבוססת על פירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שקדים, טחינה, אבוקדו, שמן זית, שמן קוקוס וממתיקים טבעיים (כגון סילאן, מולסה, סטיביה וכדומה) נחשבת לבריאה וממחקרים עולה שטבעונות כזו:
1. מורידה סיכון לסבול ממחלות לב בהשוואה לאוכלי כל
2. מורידה סיכון לחלות בסוכרת ואף יכולה להביא להפחתה במינון התרופות שסוכרתי נוטל.
3. מפחיתה סיכון לחלות בסרטן ובמיוחד בסרטן הערמונית, השד, הרחם, הקיבה והמעי הגס.
4. מעלה את אורך החיים: טבעונים וצמחונים חיים יותר שנים מאשר אוכלי כל!
5. עוזרת להפחית במשקל.
כמו אוכלי כל, גם טבעונים צריכים לבצע בדיקות דם על מנת להימנע מחסרים. אחד הוויטמינים המדוברים בהקשר של טבעונות הוא ויטמין 12B המצוי רק במזונות מהחי ולכן המתנגדים לטבעונות מעלים בין השאר את הטענה שלטבעונים יש חסר בויטמין חשוב זה האחראי על תקינות מערכת העצבים, שלמות ה DNA, מניעת סרטן וחיזוק מערכת החיסון.
האמת המרה היא שגם אצל אוכלי כל הוא בדרך כלל בחסר מכמה סיבות:
· הבשר של היום מגיע מבעלי חיים שניזונים מתערובות מוכנות ולא מעשב כמו פעם- בעשב יש חיידקים המייצרים 12B וכאשר בעל החיים לא ניזון יותר מעשב, הרי שבשרו חסר ב 12B.
· בקיבה של רוב האנשים חסר "אינטרינזיק פקטור"- זהו גורם שרק בנוכחותו תהיה ספיגה של 12B. אם גורם זה חסר בקיבה, הרי שגם צריכת בשר שלוש פעמים ביום לא תספק 12B.
וישנן בעיות נוספות הקשורות לויטמין 12B:
· בבדיקות דם הרבה פעמים רואים שרמת הוויטמין תקינה אך מדובר בהטעיה כיוון שיש מספר סוגים של 12B ורק אחד מהם אכן יעיל, וכך אנשים ממשיכים להרגיש תסמיני חסר בוויטמין בעוד שבדיקות דם מראות כביכול שהכל תקין.
· בנוסף- גם נטילה של ויטמין 12B בעייתית כיוון שלא כל סוג של 12B הוא איכותי ונספג היטב- וגם אז הרמה בדם תהיה תקינה ואף גבוהה אך את הוויטמין החשוב הזה אנו צריכים ברקמות הגוף ולא בזרם הדם! מסיבה זו חשוב להתייעץ עם איש מקצוע באשר לסוג התוסף המומלץ.
ומה לגבי ויטמינים ומינרלים אחרים?
כמעט כולם מצויים בשפע בפירות ובירקות. ברזל לדוגמה, נמצא בסלק, עלים ירוקים, תמרים, תאנים, שקדים וקטניות. אבץ נמצא באגוזי קשיו, גרעיני דלעת, קינואה וקטניות. ויטמין A נמצא בכל הירקות העליים הירוקים ובירקות ופירות כתומים.
יוצא דופן הוא ויטמין D שמקבלים מחשיפה לשמש- ויטמין זה נספג דרך העור בתהליך מורכב ואם מתקלחים באותו יום של החשיפה לשמש מונעים מהוויטמין להיספג בעור. על כן רוב האוכלוסייה חסרה בוויטמין זה וצריכה ליטול ויטמין D איכותי בכמות שתותאם לפי רמת הוויטמין בבדיקות הדם.
אגב, סיבים תזונתיים נמצאים אך ורק במוצרים מהצומח ולא נמצאים כלל במוצרים מהחי. והחלבון, אתם שואלים? הרי ידוע שבשר ומוצריו מספקים חלבון שלם לגוף... אז גם בהקשר הזה אפשר להיות רגועים: רמת חלבון גבוהה יש בקטניות, אגוזים ושקדים, קינואה ועוד מזונות למכביר (ואגב- הבעיה היום היא בצריכת עודף חלבון שגורם לבעיות בריאותיות רבות).
מסקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2010 היו בקרב האוכלוסייה 2.6% צמחונים או טבעונים. ההערכה היא שכיום חלקם באוכלוסייה עומד על כ 8%, ובכך ישראל היא מהמדינות המובילות בשיעור הטבעונים מכלל התושבים: יותר ויותר אנשים מבינים שזו הדרך הנכונה עבורם להרגשה גופנית טובה, למניעת מחלות ואף לריפוי ממחלות.
במאמר זה אני מבקשת להרגיע את ההורים הדואגים לילדיהם שהפכו לטבעונים: אם ילדיכם יתבססו על צריכת המזונות הנכונים הרי שהם יחיו יותר ויחלו פחות במחלות שאוכלי כל חולים בהם. היו רגועים ועודדו את הילדים להיות טבעונים בתבונה, מתוך מודעות ואם צריך כדאי להיוועץ באיש מקצוע כדי לכוון לטבעונות שתיטיב עם הגוף.