מי לא היה רוצה נוסחת קסם שתקנה לו מראה צעיר, מרץ, בריאות וחיוניות? כנראה שכולנו היינו רוצים להיראות ולהרגיש צעירים לנצח. ובכן- חלקית זה אפשרי- ניתן לעכב את קצב הזדקנות התאים, לשמור על הבריאות ולהרגיש נמרצים ומלאי אנרגיות. הסוד טמון בשתי מילים:
נוגדי חימצון.
לפני שאסביר על חשיבותם, אקדים ואציג מושג נוסף: רדיקלים חופשיים. הרדיקלים החופשיים הם רכיבים שגורמים לתהליך חימצון הפוגע בתאים, בחומר התורשתי (
DNA), בשומנים ובחלבונים שבגוף. הם מגיעים מאוויר מזוהם, קרינה, עשן סיגריות, מזון מטוגן, סוכר, שמנים מחוממים, ומאכלים מעושנים ("על האש"). אם לא מנטרלים את פעילות הרדיקלים הם יגרמו להאצת תהליכי הזדקנות, מחלות לב וכלי דם, סרטן, פגיעה בראייה, פגיעה בזיכרון, פגיעה בתפקודי המוח, היחלשות העצמות, היחלשות מערכת החיסון ועוד. לכאן נכנס תפקידם של נוגדי החימצון- הם אילו האחראים על נטרולם של הרדיקלים החופשיים.
איפה נמצאים נוגדי החמצון?
בעיקר בפירות וירקות אך גם בדגנים מלאים, קטניות, שקדים, אגוזים וזרעים. ישנם שני סוגים עיקריים של נוגדי חימצון:
1.
פוליפנולים: אלו הם חומצות שנועדו להגן על הצמחים מקרינת השמש וממזיקים. בגוף האדם הם מסייעים להילחם בווירוסים וחיידקים והם עוצמתיים במיוחד למערכת הלבבית ולכלי הדם. כמות רבה של פוליפנולים נמצאת בירקות ובפירות אדומים וסגולים כגון פירות יער, רימונים, סלק וענבים אדומים.
2.
פיטוכימיקלים: אלו הם תרכובות שהצמחים מייצרים להגנתם בצבעים שונים ואשר מגנים גם על גוף האדם מפני מחלות שונות. לכל צבע התכונות הייחודיות שלו:
·
ירקות ופירות שצבעם לבן מכילים תרכובות גופרית וקוורצטין אשר מגנים על הלב, מחזקים את מערכת החיסון, מונעים סרטן, נוגדי זיהומים ודלקות ומשפרים קרישת דם. אלו מצויים בשום, בצל, צנון, כרובית, קולורבי ועוד.
·
ירקות ופירות שצבעם אדום מכילים ליקופן המסייע בהאטת תהליכי הזדקנות, מניעת סרטן, מניעת מחלות לב, שומרים על בריאות העור והעיניים, מגן מנזקי זיהום אוויר וחיוני לתפקודי מח תקינים. הליקופן מצוי בעגבניות, פלפל אדום, צנון, אבטיח, פאפאיה, אשכולית וורודה, תותים ועוד.
·
ירקות ופירות שצבעם כתום מכילים בטא קרוטן שהוא בעל תפקיד חושב בהגנה על העור ועל בריאות העיניים, נוגד סרטן ומעכב את תהליך ההזדקנות. בטא קרוטן יש בגזר, בטטה, דלעת, דלורית, מנגו, אפרסק, אפרסמון, משמש ועוד.
·
ירקות ופירות שצבעם ירוק מכילים כלורופיל אשר מעלה ספירת דם, מסלק רעלים מהגוף, מנקה את המעיים, מטהר את הכבד, נוגד סרטן, משפר ייצור חלב אם, מחזק את מערכת החיסון, אנטי דלקתי, מנטרל ריח פה ועוד. הכלורופיל נמצא בכל הירקות הירוקים, ביחוד בירקות עליים.
·
ירקות ופירות שצבעם סגול מכילים אנתוציאנינים המגנים על כלי הדם, מגנים על המח, מטפלים באלרגיה, מונעים טרשת עורקים וחשובים למניעה ולטיפול בסוכרת. אנתוציאנינים יש בסלק, שזיפים, כרוב סגול, חסה סגולה, בזיליקום סגול, בצל סגול, ארטישוק סגול, פירות יער סגולים, ענבים אדומים, רימונים ועוד.
·
ירקות ופירות שצבעם צהוב מכילים לוטאין שהוא בעל תפקיד משמעותי בשמירה על בריאות העין וגם בהגנה על הלב וכלי הדם ומניעת סרטן. לוטאין יש בכל הירקות הירוקים וגם בתירס, שזיף צהוב, גמבה צהובה ועוד.
שימו לב: חלק מנוגדי החימצון נספגים רק בסביבה שומנית ולכן חשוב לאכלם יחד עם רכיב שומני כלשהו כגון אגוזים, אבוקדו, שמן זית וכדומה.
השתדלו לשלב בתזונתכם ירקות ופירות מכל הצבעים, רצוי 6-10 ירקות שונים ו 2-3 פירות שונים בכל יום. במהרה תחושו בשינוי מראה העור שלכם, בבריאות הגופנית שלכם והחיוניות שלכם תהיה בשיאה.
זיכרו: נוגדי החימצון הם בעצם בעדינו!